Event Slotevent Quinoa lokaal project

RP2021

Meer, geteelde en verwerkte, Quinoa… uit Vlaanderen? verdient uw aandacht! Voor slimme verbreding in de landbouw, voor gangbare en biologische telers, voor na-oogst verwerkers, voor voedingsbedrijven met lef, voor retail klein en groter, voor adviseurs en organisaties uit de agrovoedingsketen…

Na vier jaar studie, veldexperimenten en samenwerking met pionier-boeren is het VLAIO-onderzoeksproject QUILO “quinoa lokaal” op een interessant punt beland. Tijdens dit slotevent presenteren we de mogelijkheden en wat er geweten is over de variëteiten en de teelttechniek, over de verwerking, de keten en het economisch plaatje. En welke verdere vragen er – misschien samen met u? - een diepgaand antwoord verdienen.

Optioneel kan u voorafgaand bij ILVO de Food Pilot (experimentele voedingsfabriek) en/of de post Harvest pilot bezoeken. Inschrijven kan tot 15 november 2023. Een aanrader!

Voorprogramma (optioneel)

  • 11-12u: bezoek aan ofwel Food Pilot (adres: Brusselsesteenweg 370 9090 Melle)
    OF
  • 11 – 12u Post harvest pilot (adres: Burgemeester Van Gansberghelaan 109 – Volg pijlen op betonbaantje rechts van hoofdgebouw tot aan ILVO compostsite)

Lunch

  • 12-13u: met catering door DJAR

Programma

  • 13u-14u: QUILO antwoordt!
    • Wat is voor quinoa de juiste bemesting, plantdichtheid en mechanische onkruidbestrijding? (Maarten De Boever, ILVO; Wim Fobelets, Praktijkpunt Landbouw; Anouk Van Moorter, Inagro)
    • Welke rassen presteren het best op onze Vlaamse bodems? (Gerda Cnops, ILVO)
    • Is quinoa een rendabele teelt? (Jef Van Meensel/Thibault Cloet, ILVO)
  • 14u-14u45: Extra weetjes uit het onderzoek
    • De zouttolerantie van het gewas quinoa (Tom De Swaef, ILVO)
    • In het bord van zorgbehoevenden: positieve nutritionele en functionele eigenschappen van quinoa (Geertrui Vlaemynck, ILVO)
    • Wat kan quinoa betekenen voor de bierbrouwerij? (Jessika De Clippeleer, UGent)
    • ILVO veredelt quinoa: de allereerste resultaten (Tim Vleugels, ILVO)
    • De veredeling in Nederland (Mathijs Peters, Radicle Crops)
  • 14u45-15u15: De kwestie van de vermarkting
    • Overheidseisen op vlak van voedselveiligheid en traceerbaarheid (FAVV)
    • Ketenvorming bij (andere) nieuwe teelten (Nele Lauwers, BoerenBond)​​
  • 15u15-16u: Praktijkcases met quinoa
    • In de bakkerij
    • Van veld naar onder meer Colruyt
    • Quinoa als ingrediënt voor voedingstoepassingen
    • Nog meer…
  • 16-17u: Netwerkdrink met quinoabier en -hapjes

Programma