Activiteit | Nieuws Terugblik bezoek Land, Farm & Men

30/11/2021

Donderdag 25 november 2021 brachten onderzoekers samen met 14 telers van de projecten QUILO en KIK-LOVE een bezoek aan de sorteerafdeling van Land, Farm & Men. Het bedrijf vormt de productie-eenheid die lokale bioproducten fair trade commercialiseren onder het label ‘Graines de Curieux’. Het bedrijf startte in 2015 met de teelt van quinoa. Op dit moment verbouwen ze met 40 lokale landbouwers 15 verschillende voedingsgewassen via contractteelt zoals linzen, quinoa, spelt, boekweit, haver en camelina. Kikkererwten behoren momenteel nog niet tot hun gamma. Zij bieden ook triagemogelijkheden aan voor biologisch geteelde voedingsgewassen (minimaal 1 ton) waarvoor de landbouwers zelf de commercialisatie in handen hebben.

Bij het bezoek aan Land Farm & Men kregen we een uitgebreide rondleiding doorheen hun vernieuwde sorteerlijn met focus op de sortering van quinoa.

Wanneer de quinoa aankomt op het bedrijf moet deze eerst gedroogd worden in computer gestuurde droogbakken. Vervolgens wordt via een pre-triage het stof en grote onzuiverheden verwijderd. Bij de oogst is het altijd mogelijk dat er kleine steentjes (ter grootte van een quinoazaadje) achterblijven. Deze moeten met behulp van een speciaal toestel verwijderd worden.

Bittere quinoavariëteiten worden eerst “dehulled” (i.e. ontdaan van hun omhulsel) vooraleer ze doorheen de fijnsorteerder en kleursorteerder getrieerd worden.

Zoete quinoa (bv. Vikinga) wordt fijngesorteerd op grootte (verwijdering van onkruidzaden) en ten slotte worden de zaadjes voor optimaal resultaat via de kleursorteerder een laatste keer getrieerd. Via kleursortering worden eventuele onkruidzaden met gelijkaardige grootte maar vooral afwijkend gekleurde quinoazaden (bv. door schimmelinfectie) verwijderd. Na het hele triageproces komen de zaden in big bags terecht om later in kleine zakjes te verpakt te worden, bestemd voor verkoop onder het ‘Graines de Curieux’-label. De verdeling in kleinere zakjes wordt uitbesteed.

Alle toestellen in de productielijn zijn met elkaar verbonden en naargelang het gewas kunnen toestellen in- of uitgeschakeld worden. Het afval wordt verzameld aan het einde van de productielijn en afgevoerd voor biomethanolproductie.

Ook voor mengteelten hebben ze een toestel dat de verschillende gewassen van elkaar kan onderscheiden door te sorteren op de vorm van het zaadje. Ze hebben ervaring met het scheiden van bijvoorbeeld haver en linzen. We kregen ook een korte demo over het “dehullen” van rode linzen.

Dit interessant bezoek zorgde voor heel wat vragen tijdens de rondleiding of achteraf. Samen met een tas koffie konden deze beantwoord worden. Ook de spontane gesprekken tussen landbouwers onderling over het afgelopen groeiseizoen maakten van deze rondleiding een geslaagde uitstap.

Bedankt Isabelle Coupienne en Bernard Vrancken voor deze leerrijke uitstap!

Groepsfoto telers en onderzoekers
Telers en onderzoekers tijdens het bezoek aan Land, Farm & Men